The Companies Act No. 17 of 2015

Section 238 of The Companies Act No. 17 of 2015: Interpretation: Part XI

(1) In this Part, "derivative claim" means proceedings by a member of a company—
(a) in respect of a cause of action vested in the company; and (b) seeking relief on behalf of the company.
(2) A derivative claim may be brought only—
(a) under this Part; or
(b) in accordance with an order of the Court in proceedings for protection of members against unfair prejudice brought under this Act.
(3) A derivative claim under this Part may be brought only in respect of a cause of action arising from an actual or proposed act or omission involving negligence, default, breach of duty or breach of trust by a director of the company.
(4) A derivative claim may be brought against the director or another person, or both.
(5) It is immaterial whether the cause of action arose before or after the person seeking to bring or continue the derivative claim became a member of the company.
(6) For the purposes of this Part—
(a) "director" includes a former director;
(b) a reference to a member of a company includes a person who is not a member but to whom shares in the company have been transferred or transmitted by operation of law.

Check the current authoritative text and amendment history before relying on this provision.

View all provisions of The Companies Act No. 17 of 2015 →
CASE REFERENCES

Cited by

More provisions

View all →

Section 260 — Votes of joint holders of shares

(1) If two or more persons hold a share jointly, only the vote of the senior holderwho votes and any proxies duly authorised by that holder are eligible for counting by the company. (2) For the purpos…

Section 275 — Resolutions at general meetings

A resolution of members of a company is validly passed at a general meeting if— (a) notice of the meeting and of the resolution is given; and (b) the meeting is held and conducted, in accordance with…

Section 275A — Annual general meeting

(2) Every company shall convene a general meeting once a year. (3) Subsection (1) does not apply to single member companies. (4) The Registrar may, on the application of the company or for any other r…